2024.03.29. - Auguszta

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda - Jogvédelem

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda - Jogvédelem
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda - JogvédelemA Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda bemutatkozása: A NEKI 1994 januárjában kezdte meg működését a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek – és ezen belül elsősorban a roma közösség – jogainak védelme céljából. A NEKI volt hazánkban az első professzionális civil kisebbségi jogvédő iroda. A NEKI főbb tevékenységei a diszkrimináció ellenes jogsegélyszolgálatának fenntartása és stratégiai pereskedés diszkriminációs ügyekben – elsősorban a hazai roma kisebbség vonatkozásában.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Beszámolók, kiadványok:

A diszkriminációs panaszok kivizsgálása és jogi útra terelése mellett a NEKI rendszeresen jelentet meg egy-egy témakörben kiadványokat, tájékoztatókat. Minden évben kiadja az ún. Fehér Füzetet, amely az adott évre vonatkozó legjelentősebb ügyeiről készült esetleírásokat tartalmazza részletes jogszabályelemzéssel, következtetések levonásával, ajánlások megfogalmazásával. Ezen éves szakmai beszámolóján kívül a NEKI számos egyéb kiadványt publikált már. Az elmúlt években egy riportkötetet jelentetett meg öt kiemelkedő ügyéről Ácsi címmel, illetve összefoglaló tanulmányokat tett közzé a következő témakörökben: kártalanítási eljárások, munkaügyi diszkrimináció a fővárosi munkaügyi központok vizsgálata tekintetében, rendőrségi eljárások, romák munkaerő-piaci diszkriminációja. A kiadványok mellett szükség esetén alkotmánybírósági beadványokat készített elsősorban szociális és lakhatási kérdésekkel kapcsolatban.

Esetkezelés:

A NEKI az elmúlt több, mint tíz év során körülbelül 250 – 300 jogi eljárást indított lakhatási-, szociális-, munkaügyi-, vendéglátó-ipari-, oktatási-, rendőrségi ügyekben. A bírósági peres eljárásokon kívül egyéb hatósági utat is igénybe vesz a közigazgatási hivatalokon, fogyasztóvédelmi felügyelőségeken, munkaügyi felügyelőségeken kezdeményezett eljárások indításával. 2005 óta képviseletet lát el olyan eljárásokban, amelyeket az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt indított.

Az Irodában folyamatosan zajlik a panaszfelvétel, mind levélben, mind telefonon. A beérkező ügyek jó részében a munkatársak tényfeltárásokat végeznek, amely sok esetben vidékre való utazással, helyszíni vizsgálattal jár. A tényfeltárások során a helyszínre utazva felkeresik és meghallgatják valamennyi érintettet, ahol szükséges fényképeket, videofelvételeket készítenek, illetve beszerezik a vonatkozó hivatalos iratokat. Számos ügyben végez az Iroda tesztelést, amely módszert a rejtett diszkrimináció bizonyítására dolgozott ki amerikai minta alapján. A tesztelés során roma és nem roma tesztelőket küld ki előzetesen megbeszélt koreográfia alapján a bepanaszolt vendéglátó-ipari helyre, vagy a panasztól függően munkahelyre. A tesztelést követően a tesztelők tapasztalataikat egy kérdőíven rögzítik, amely kérdőíveket aztán az Iroda munkatársai elemeznek, és szükség esetén a jogi eljárás során bizonyítékként felhasználnak.

Társadalmi kommunikáció:

A konkrét ügyek jogi képviselete, a tényfeltárások és panaszfelvételek mellett a NEKI napi sajtófigyelést végez, és folyamatosan tartja a kapcsolatot a média képviselőivel, ezzel is elősegítve a párbeszédet, a közvélemény tájékoztatását, a társadalom esélyegyenlőséggel kapcsolatos attitűdjének pozitív irányba történő alakítását.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda részére az adó 1% felajánláshoz az adószám: 18051922-2-42

Adó 1% felajánlása-felhasználása kapcsán további információ: Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda


Ne hagyja elveszni az "adóegyszázalék" forintokat, támogatása életeket menthet!
Gyermekmentés, adó 1% támogatása


Adó 1+1 százalék kapcsán minden az oldalon! Adó egy százalék linkek, ajánlók, leírások – friss infók civil szervezetek, nonprofit szervezetek és társadalmi szervezetek témában! Alapítványok listája, egyesületek listája! Az szja 1+1% felajánlása nem kerül semmibe sem, de nagyon sokat segít! Sajnos 10 adózóból mindössze 4 él a befizetett adó 1% -a nonprofit szervezetek felé történő felajánlással. Segítsen Ön is a lapon megjelentetett szervezeteknek az szja 1% gyűjtésében! Köszönjük! Adóbevalláskor a személyi jövedelemadó 1%-ról rendelkezni fontos és hasznos is. Szja 1% felajánlással, adó egy százalék célba juttatással is sokat segíthetsz!

Adóbevallás elkészítésekor a felajánlott személyi jövedelemadó 1% felajánlása óriási segítség! Adóbevalláskor az adóbevallás kitöltésekor az adó egy százalék felajánlása 1-2 percet vesz igénybe. Adóbevalláskor a személyi jövedelemadó befizetett összegének 1%-át karitatív célokra, egyesületek - alapítványok támogatására tudja juttatni. Adóbevallásakor az adóbevallás részeként az szja 1+1% nyilatkozat leadása nem kerül semmibe sem, de nagyon nagy segítség a segítő programok támogatására.

Alapítványok és egyesületek tevékenységének támogatásával, az adó 1% felajánlása révén adóbevalláskor úgy segíthetünk, hogy az nem kerül semmibe sem. Válasszon egy jó ügyet, adó egyszázalék felajánlása óriási segítség!

Adó 1% felajánlását alapítványunk hálás köszönettel fogadja!